Дария за себе си » The journalist Aleksander Begazhev

Александър /Сашо/ Бегажев
19.07.1898 – 7.02.1970 г.

Александър Бегажев – журналист, брат на Елисавета Бегажева
Роден е в Горна Джумая. Завършил е българска филология в СУ, по-късно право, защитава докторат по философия. Владеел е много добре немски, френски, английски, руски, италиански.
Последователно работи във вестниците: ”Варненски новини”, „ Варненска поща” и „Черно море”. Започва кариерата си във в. „Варненска поща” като заместник главен редактор, но скоро, благодарение на своя безспорен талант, оглавява редакцията. След това е главен редактор на сп. „Морски сговор”. Сред най-близките му приятели са видните български интелектуалци Кирил Шиваров, Чудомир, Мими Балканска, Константин Щъркелов, Райко Алексиев, Данаил Крапчев, дори цар Борис ІІІ. Демократичните му и родолюбиви възгледи бързо му създават проблеми по време на Втората световна война. През 1940 г. е уволнен от в. „Варненски новини”, защото отказва да отпечата на страниците на вестника растер на богинята на победата Нике, в чест на германската победна мощ. След 9. 09.1944 г. е задължен да превежда новини от радио Москва и да подготвя бюлетин. Включва се в новосъздадения в. „ Народно дело” и работи там до 1949 г. , отначало като главен редактор, а по-късно, понеже е безпартиен, е понижен във външно-политически редактор. Арестуван е и обвинен в англо-американски шпионаж заради издадения в Лондон негов превод на мемоарите на варненеца капитан Паспалеев, съиздател на сп. „Морски сговор”. Въдворен е в Трудово- изправителния лагер в Белене до 1953 г. , когато внезапно го освобождават и му предлагат да стане кореспондент на в. „Юманите Диманш” – предложение, което той с чест и достойнство отхвърля. Умира през 1970 г. на 71 г. във Варна.”
На 22.06.1922 г. е сред основателите на първи във Варна, и втори за страната /след Търново/ шахматен клуб. Същата година се провежда и първият официален мач по шахмат между Александър Бегажев и Ксений Атанасов.
Александър Бегажев има два брака. Първата му съпруга е руска емигрантка, Маруся, която умира скоро.
Втората му съпруга е медицинската сестра от хирургията Василка /Веска/ П. Бегажева, за която този брак също е втори. Оженват се през 1938 г. На Василка Александър Бегажев дължи оживяването си след трите изтощителни години в Белене. Връща се съвсем стопен, 35 кг. Веска го взема на ръце и го внася сама в къщата, на втория етаж. Тя постепенно го захранва и укрепва с витамини и лекарства, които набавя от болницата, с мълчаливото съгласие на лекарите.
От вдовицата Веска научаваме, че на Бегажев са възлагани и тайни мисии. Осъществил е среща с Шарл дьо Гол и с Виктор Емануил. През 1933 г., във Варна се е срещнал с Марлене Дитрих. Според съпругата му Веска, вероятно е бил масон. Преди 9.09.1944 г. Бегажев е помогнал на двама арестувани да бъдат освободени, единият от които, вероятно е рлиятелан му, фотографът Арам Хаджолян.
http://more.info.bg/article.asp?topicID=209&issueID=123
The journalist Aleksander Begazhev – son of Georgi Begazhev and Elissaveta Vassilyanska’s brother


0 Responses to “The journalist Aleksander Begazhev”



  1. Leave a Comment

Leave a comment




Daria Vassilyanska

Free – lance artist. Works in the field of easel painting, stage design, monumental - and decorative mural painting, decorative applied projects.

painting

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4 other subscribers